Jump to Navigation

Pleśniak,kruszon, skubaniec, fuki

Pleśniak,kruszon, skubaniec, fuki

Czas wykonania:
Poziom trudności:
Ilość porcji: 
12 
Kategoria: 
Ciasta 

Bardzo lubię tę wersję pleśniaka. Dodatek mąki krupczatki powoduje, że rzeczywiście kruszon to odpowiednie słowo. Zapraszam do spróbowania
Portret użytkownika Anovi
[Anovi]

Składniki: 

Na ciasto:

2 szklanki mąki
1 szklanka mąki krupczatki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła 
4 jajka
3 łyżki cukru

Dodatkowo:

słoik dżemu (czarna porzeczka, jagodowy lub dowolny ulubiony)
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru

Uwagi:

Szklanka- 250 ml
Łyżka - 15 ml
Kostka masła - 200g

 

Sposób przygotowania: 

Odzielić żółtka od białek, białka włożyć do lodówki do schłodzenia.
Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i 3 łyżki cukru posiekać nożem i wyrobić. Gdyby ciasto nie chciało się zagnieść to proponuję dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy.Zawinąć w foliowe woreczki i wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Tuż przed wyjęciem ciasta ubijamy na sztywno białka. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo szklankę cukru.

Na wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem blaszkę tarkujemy pierwsze jasne ciasto. Rozkładamy równomiernie. Teraz kładziemy dżem i rozsmarowujemy. Na warstwę dżemu tarkujemy ciemne ciasto, rozkładamy równomiernie. Teraz czas na wyłożenie białek. I tarkujemy ostatnią jasną warstwę ciasta .
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1-1,25 godziny w około 180 stopniach.

 

Autor przepisu

Anovi
Zobacz więcej przepisów przesłanych przez

Kod do wstawienia na forum e-fora.pl

[wgarach]przepis/93/d1d72d78d3776b80f343794693651e4b[/wgarach]


Main menu 2